FIMOZA

Fimoza je po definiciji suženje kožice penisa. Kada je kožica sužena ona se ne može prevući preko glansa penisa. Ona se javlja kod deca ali i kod odraslih muškaraca. U ranom razvoju kod dece radi se o fiziološkoj fimozi.

 

Fiziološka fimoza

 

Većina dečaka se rada sa fiziološkom fimozom. U prvim godinama života fiziološko slepljenja kožica sa glavićem je prirodna zaštita. Tokom prve tri godine kožica se potpuno odvaja. Ako se primete bilo kakve smetnje na primer da dete otežano mokri neophodno je javiti se urologu.

 

Fimoza kod odraslih

 

Jako mali broj muškaraca ima urođenu fimozu i tada je otvor na kožici toliko uzak da se otežano mokri i otežan je seksulani odnos. Kod muškaraca kod kojih nije urođeno razlozi nastanka fimoze mogu biti posle mehaničkih oštećenja ili kao posledica akutnih ili hroničnih infekcija. Hronična infekcija može dovesti do kancera penisa. Nasilno povlačenje kožice treba izbegavati zbog oštećenja i moguće pojave stanja koja se naziva parafimoza.

Klinička slika:

  • jaki ili slabi bolovi
  • crvenilo
  • curenje sekreta ili zaostalog urina
  • smetnje tokom seksulanog odnosa
  • otežano održavanje higijene

Cirkumcizija

 

Cirkumcizija ili obrezivanje je zlatni standard u lečenju fimoze. Izvodi se u ambulantnim uslovima i pod lokalnom anestezijom.Pacijent već sutradan može da obavlja svakodnevne aktivnosti. Četiri nedelje posle zahvata pacijent može da ima seksualne odnose, jer je potrebno kompletno zarastanje operativne rane.

 

Frenulum breve (Kratka resica)

 

Ovo je stanje u kome je resica koja se nalazi sa donje strane glavica kratka,pa u erekciji prilikom povlačenja kožice vuče glavić na dole. Može se desiti i da puca i stvara bolne ranice koje krvare. Kod muškaraca koji su seksulano aktiivni teško dolazi do zarastanja ovih ranica. Lečenje ovog stanja se vrši hiruški presecanjem resice u lokalnoj anesteziji. Zarastanje traje 14 dana potom pacijenti mogu imati normalne seksulane odnose.